En av grunnene til at jeg valgte å være investert under Corona-smellen var at jeg ønsket erfaringen av å håndtere ei krise. Det er også rent praktisk svært kostbart å kvitte seg med il likvide aksjer under en likvideringsfase, og aksjefond lar seg selge altfor sakte og til ukjent kurs. Valget falt derfor på å dekke alle long-posisjoner med indeks-shorter i OBX og S&P-500 for å ta ned risikoen.

Etter en ekstrem likvidering av risikoaktiva i ca. 32 dager, så eksploderte markedet opp på sentralbankintervensjon den 24.mars. Jeg evnet da å terminere shortene og tok dermed del i oppgangen uten å tape noe særlig under likvideringen.

Siden har det ikke gått like godt. Oppgangen har vedvart og jeg har stadig forventet nedgang – og satt indeks shorter for å dempe det jeg har ventet ville bli neste brutale fall ned. Isteden har jeg dempet oppgangen.

Porteføljeavkastning hittil i år. Legg merke til hvordan smellen i feb/mars ble nesten helt unnviket og hvordan jeg klarte å tjene på oppgangen frem til midten av mai. Deretter har jeg sakket akterut, noe som skyldes shorting mens markedene har steget.

Selv om mine mørkeste prognoser har slått til så har markedet sett lyst på tilværelsen. Jeg har tidvis tolket markedet dit hen at dårlige nyheter er gode nyheter, for da «må» sentralbankene fortsette å stimulere.

Finansiell uavhengighet

Spørsmålet jeg har slitt med i tilknytning til mitt mål om finansiell uavhengighet er følgende: Hvordan skal jeg kunne hevde finansiell frihet dersom jeg besitter en portefølje av aksjer som faller 30 % på få dager? Den psykologiske tollen den slags volatilitet belaster en med er slett ikke kompatibel med noen frihetsopplevelse! Man er hverken fri eller uavhengig dersom ens eksistens er avhengig av børsens utvikling, og den kan sannelig være brutal! For å eksemplifisere påstanden. Toppen før krakket i 1929 ble først passert i slutten av 1954 og fra 1965 til 1982 gjorde aksjer praktisk talt ingenting annet enn å vandre volatilt sidelengs. Tek-bobla ble ikke ordentlig tilbakelagt før i 2013, men hvis man nominerer S&P-500 i gull (som strengt talt er det penger pleide å være før politikerne transformerte pengesystemet til et gjeldssystem), så er S&P-500 fortsatt i negativt terreng! Oppgangen i aksjemarkedet skyldes altså manipulasjon av det medium indeksene er nominert i. Penger er ikke lenger et knapphetsgode, men noe byråkratene trykker mer av dersom aksjemarkedet faller.

S&P-500 delt på gullprisen. Jeg betrakter gull som en knapp valuta fremfor en knapp råvare. Det er derfor nyttig å se ulike aktiva nominert i gull fremfor dollar og kroner.

Det er også hva jeg betrakter som det eneste valide argument for at dagens aksjemarked er et kjøp. Verdsettelsen er på historiens høyeste nivåer nesten uansett hvilket verdsettelseskriteria du måtte velge å skue til.

 Dagens verdiHistorisk persentil
Median EV to sales (Ex financials)4,0100 %
US total market cap to GDP170 %100 %
Median price to sales2,8100 %
Median price to book3,9100 %
Median EV to EBITDA (Ex financials)15100 %
Aggregate EV to sales3,0100 %
Aggregate EV to trailing EBITDA17,5100 %
Aggregate EV to 2021 EBITDA estimate15,9100 %
Aggregate price to 2021 book value estimate3,8100 %
Aggregate price to earnings27,988 %
Cyclically adjusted PE (CAPE)32,997 %
Aggregate price to 2021 earnings estimate25,697 %
Aggregate price to book3,993 %
Kilde: Tavi Costa av Crescat Capital på YouTube

Å satse på at S&P-500 skal gjøre en finansiell fri er ikke å gå long S&P-500, men å gå long FED (Federal Reserve) og volatilitetsundertrykkende politikere og byråkrater. Markedet er strukket til absurde nivåer, og det under en nedstengning der vi har massiv gjeld, pandemi og handelskrig som bakteppe. Denne tragikomiske miksen tar jeg til etterretning når jeg vurderer allokering av min kapital.

Om å overleve

Skal man leve av kapitalen over tid, så gjelder det å unngå store tap. Man skal jo tross alt selge andeler kontinuerlig. Hvis man da får en reprise av 1929 – 1954, 1965 – 1982 eller 2000 – 2013, ja da er man i trøbbel finansielt. Jeg ville trolig blitt psykologisk revet i filler ettersom jeg syntes det er tøft nok med et fælt avkastnings-år. Tenk deg 13, 17 eller 25 år med nominelt bjørnemarked. Og i den sammenheng er nominelt også nøkkelordet, for både inflasjon og skatt kommer på toppen!

Jeg ønsker å være her om 40 år, og da trenger jeg en portefølje og en porteføljestrategi som er kompatibel med at dritten omsider vil treffe vifta. Vi vet historisk at den slags hendelser inntreffer – og vi vet at risikoen for en slik hendelse øker med både verdsettelse og gjeld. Historien lærer oss såpass, og det er ikke slik at vi ignorere historien selv om alle andre gjør det.

Long og short volatilitet

Jeg har foretatt enkelte justeringer siden jeg skrev min porteføljestrategi. I all hovedsak er det gjort en grupperingsendring. Jeg skiller nå mellom long og short volatilitet og en mellomklasse jeg kaller hybrid. Short volatilitet er alt som ikke liker endringer, rystelser, ubehageligheter og ødeleggelse. Det være seg aksjer, selskapsobligasjoner og eiendom. Motsatsen til det er long volatilitet. Long volatilitet er en aktiva som trives under slike omstendigheter. Et klassisk eksempel på det er en brannforsikring. Du betaler kun en premie for å holde den, men dersom huset brenner ned, ja da stiger verdien av den brannforsikringen enormt. Brannforsikring liker volatilitet, men det gjør absolutt ikke utstederen av den. Utstederen er da short volatilitet, mens du som innehaver av brannforsikringen er long volatilitet. I finansmarkedet har man et marked der man kan kjøpe retten til å selge eller kjøpe en aktiva på avtalt kurs innen en avtalt tid, derav navnet opsjon. Man kan betrakte en salgsopsjon som en finansiell forsikring mot nedgang og en kjøpsopsjon som en forsikring mot oppgang. Slike instrumenter inngår ofte i hedgefond, og enkelte hedgefond får da en avkastningsprofil som ligner på long volatilitet. Andre hedgefond blir mer en slags hybrid, men dessverre ligner de fleste på short volatilitet. Altså nesten helt korrelert med aksjemarkedet for øvrig. Hvis du ønsker å finne hedgefond til din portefølje, vil jeg anbefale å se på historisk korrelasjon med aksjemarkedet. Du bør ønske at hedgefondet stiger når markedet faller. Det anser jeg som langt viktigere enn både avkastning og kostnad. Poenget er å ha et forsvar mot kollaps. Når da omsider kollapsen inntreffer, vil du besitte en forsvarsspiller som kan sparke ballen frem igjen til angrepsspillerne dine. Sagt uten bruk av metaforer, en rebalansering tilbake til short volatilitet.

Min portefølje nå

Min totale portefølje inkludert crypto som er utvunnet. Jeg forsøker å ha en nokså balansert tilnærming til volatilitet, men har der enormt mye å lære fortsatt. Det blir garantert endringer også i fremtiden.

Det kan noen ganger være vanskelig å klassifisere en aktiva som long eller short volatilitet. Jeg har gjort et forsøk, men er slett ikke sikker på om jeg treffer helt blink. Tanken er at gull er long volatilitet med tanke på fiat devaluering, men gull er absolutt short volatilitet på kort sikt under en likvideringsfase (som den vi så i februar/mars). Gruveselskaper besitter en del selskapsspesifikk risiko, har dårlig historikk med tanke på inntjening og på mange måter en derivert av gull. Jeg valgte derfor å klassifisere disse som hybrid. VIRTU er et aksjeselskap som driver med HFT (high frequency trading), eller sagt på politisk korrekt måte, «market making». De tjener mest penger når volumet er høyt og spreadene store, derfor er selskapet long volatilitet, men her gjelder det samme som ved gull. Under likvideringer kan den stupe.

Man AHL hedgefondet er long volatilitet tatt i betraktning historikken. Kursutviklingen til fondet er ofte nokså flatt, men under likvideringer har fondet historikk for kraftig oppgang.

Litt om hva jeg holder på med

Porteføljen og bloggen er ikke alt jeg holder på med utenom jobb og familie. Følgende prosjekter kan nevnes:

  1. Jeg og en kompis har satt opp et «long-short crypto-portefølje» på eToro. Vi har ikke skrevet alle regler i stein ennå, men planen er å få til en komplett ukorrelert portefølje utledet av forhåndsprogrammerte algoritmer. Systemet av bakover-testet over flere år og har hittil i år gitt over 100 % avkastning med våre virkelige penger. Resultatet er oppnådd med vesentlig lavere volatilitet enn de underliggende aktiva ettersom vi går short når momentumet er tilstrekkelig surt. Dog skal det nevnes at det skal mye til for at algoritmen anbefaler short. Det må ventes en del volatilitet, men som du kan se, så klarte vi Covid-smellen godt, mest fordi algoritmen anbefalte shorting av Bitcoin, noe vi da agerte på. Den short Bitcoin-traden resulterte i en gevinst på 41 %! Det er mulig å følge denne porteføljen på eToro (kopiere alle trades). Linken over tar deg til porteføljen. Det er ingen affiliate link, men jeg får noen kroner dersom du velger å følge porteføljen med virkelige penger. Hvis du planlegger å opprette en konto hos eToro, så blir jeg glad dersom du trykker på bannerne til siden, eller her. Da tjener jeg noen kroner på det.

    Vær oppmerksom på at 67 % av alle småsparere taper når de handler CFDer hos denne tilbyderen. Du bør også vurdere om det er hensiktsmessig for deg å ta en slik risiko med dine penger.
  2. Bitcoin utvinningen har virkelig materialisert seg og jeg har til nå tjent svært gode penger på virksomheten. Jeg holder all utvunnet Bitcoin på BlockFi og mottar der en rente på 6 %. Hvis den renten holder seg, vil jeg etter hvert få en lukrativ passiv inntekt fra en selv-utvunnet aktiva i stadig oppgang. BlockFi støtter handel i flere crypto-aktiva, og jeg planlegger å veksle om til dollar dersom algoritmen nevnt i punkt 1 slår over i short Bitcoin. Det ble gjort i februar/mars noe som førte til at jeg fikk kjøpt tilbake langt flere andeler Bitcoin enn jeg solgte. Hvis du oppretter bruker på BlockFi via min link, så mottar vi begge Bitcoin tilsvarende 10 dollar.
  3. Jeg og kona kjøpte et hus i sommer som vi vil overta om få dager. Jeg vil utpå våren/sommeren utrede hvorvidt det lar seg gjøre å utvide huset og etablere en utleieenhet. Tomta er på over 1,3 mål og huset er nokså lite, så det bør absolutt være muligheter.

Disse prosjektene er ukorrelerte. En mulig leietaker i min primærbolig vil neppe slutte å betale husleia dersom S&P-500 skulle falle og crypto-hedgefondet vil neppe korrelere med betalingsvilligheten til leietakeren eller aksjemarkedet i Kina. Dette er nettopp hva en investor har behov for. Uavhengige inntektsstrømmer for en tryggere tilværelse som økonomisk uavhengig.

Det er lenge siden jeg har skrevet noe her på bloggen, og det skyldes blant annet overnevnte sysler, samt det faktum at bloggens innhold har vist seg å treffe svært dårlig. Det er få lesere og ca. null kroner i inntekt. Jeg har likevel ervervet mye kunnskap som følge av formidlingen, men må vurdere hvorvidt dette er noe jeg bør bruke tiden min på. Jeg ønsker ikke å skrive om hvordan man kan bli rik på indeksfond eller flette inn reklame i alle tweetsa mine. Vi får se hva fremtiden bringer av blogginnlegg. Overnevnte sysler er trolig langt mer kontruktiv bruk av min tid, og da bør jeg allokere min knappeste ressurs mot nettopp det. Jeg antar jeg vil skrive sjeldnere i fremtiden enn hva jeg har gjort til nå, men det vil tiden vise. Enn så lenge ønsker jeg dere som alltid lykke til med investeringene deres!

11 Replies to “Jeg skal også være her om 40 år!

  1. Fint med en oppdatering og interessante tanker. 🙂

    Jeg mener det er et vesentlig skille mellom en portefølje som er investert for vekst, og en portefølje som man skal leve av her og nå.

  2. Takk, og enig!
    Jeg ville ikke vært bekymret for å eie aksjer dersom porteføljen var av beskjeden størrelse – og mottok månedlige sparebeløp av betydning. Min utfordring er at mitt månedlige sparebeløp kun utgjør ca 0,85 % av porteføljestørrelsen og at jeg trolig også må stoppe innskudd for 2021 og 2022 på grunn av boliginvesteringer. Også tror jeg dessuten at man gjør seg selv en bjørnetjeneste ved å vente med forsvarsspill til man er blitt pensjonist. Det spillet læres ikke over natta!

    Når det er sagt, så er jeg ydmyk for det trolige utfall at din portefølje vil slå min over tid (målt i avkastning). Aksjer er blitt en politisk greie, litt som velferdsstaten i Norge. Politikerne vil pumpe dette uansett hva virkeligheten skulle returnere av feilmeldinger. Jeg har også en aktiv andel på sikkert 95 prosent! Det er absolutt fare forbundet med det.

    Jeg har også hatt en litt vond smak i munnen knyttet til mitt bjørnemodus. Det var mange investorer som solgte seg ut under finanskrisen som aldri fikk del i oppgangen siden. De var bearish. De kunne ikke forestille seg at toget skulle gå videre! Jeg er svært opptatt av å unngå å bli en overkjørt perma-bear i dette kalde nord.

  3. Takk for et bra innlegg.
    Dette er så langt utenfor min komfortsone som man kommer mtp. hvor komplisert og detaljert din portefølje er. Og det sier jeg ment som et kompliment. For du er smart og flink med dette.
    Synd at du opplever det du gjør med bloggen din, men for alt det er verdt så vil jeg fortsatt lese de gangene du oppdaterer.
    Jeg synes det virket veldig spennende det du har gjort på etoro og det systemet som spørre BTC short i mars. Skulle gjerne likt å følge den. Selv har jeg gått ganske tungt inn i BTC nå i høst, men har ingen gode planer for hvor lenge jeg skal være der og når den bør selges.
    Derfor ville det vært nyttig å klart å følge den porteføljen deres der 🙂
    Som sagt, takk for et bra innlegg 🙂

    1. Selv takk, Pål! Svært hyggelig å motta slike tilbakemeldinger.
      Hvis du tør, så er det mulig å automatisk kopiere alle handlene vi gjør på eToro. Algoritmen har kjørt i ca. et år nå, og har vist seg å fungere etter hensikten. Jeg har forsøkt å sette opp flere algoritmer i et forsøk på å få en mer diversifisert portefølje også der, men det arbeidet ble midlertidig stanset da Covid-pandemien slo til. Jeg rettet da mesteparten av mitt fokus på å forsvare kapitalen i hovedporteføljen. Nå er situasjonen litt annerledes. Når jeg har kommet inn i nytt hus, og julen ringer inn, så håper jeg å få noen gode nerdete økter med algoritmeutvikling og testing.

      Prosessen min er å teste en hypotese på et datasett med et begrenset tidsintervall. Dersom resultatet er godt nok, så bytter jeg ut tidsserien. Da forsvinner ofte det gode resultatet. Det å utvikle handelsalgoritmer som genererer alfa over ulike tidsserier er svært vrient. Målet mitt er å ha nok algoritmer til at jeg kan lansere dette som et “produkt” på bloggen. Nå har jeg kun tre algoritmer gående; BTC, ETH og gull. Hvis jeg får til et par algoritmer til, så vil jeg skrive langt mer utfyllende om prosjektet. Jeg ønsker jo selvsagt å få følgere på eToro også, men per nå så er det som sagt kun disse tre algoritmene som kjører – og da vil nok volatiliteten og risikoen bli for stor for de fleste.

      Porteføljen vår der er på kun 4500 dollar. Opprinnelig satte vi inn 1000 dollar hver, noe som i skrivende stund betyr en oppgang på 125 %.

      1. Registrerte meg på eToro samme kvelden som jeg leste innlegget.
        Idag overførte jeg $1000 og kopierer dere, så får vi se 🙂

        BTC falt 11% rett før jeg gjorde dette, så om det var et tegn eller ikke får vi se senere 🙂

        Dette er risikokapital som ikke skal brukes til noe annet. Så verdt et forsøk. Lykke til videre med algoritmen!

        1. Takk for tilliten! Utrolig gøy og ikke minst inspirerende for oss at du blir med på eventyret vårt. Jeg antar vi nå må komme med noen oppdateringer på porteføljen og veien videre. Slikt blir det blogginnlegg av 🙂

  4. Kjekt å se et nytt blogginnlegg fra deg. Synd du ikke opplever å få noe særlig tilbake for innholdet på bloggen, jeg får hvertfall verdi av å lese det du skriver, noe mine sikkert 10-15 besøk her for å se om du har skrevet noe siden april bekrefter 🙂 Jeg er nok en betraktelig enklere investor enn deg utifra porteføljen din, jeg er også over 90 % aktiv, men jeg er kun long. I mars og april var det mye tanker i hodet når jeg sjekket status hos nordnet, men jeg hadde mentalt forberedt meg i flere år på at det ville komme volatilitet og kan nå slå meg på brystet og si at jeg besto testen. Skal ta en titt på etoro linken din. Har pr i dag null crypto da jeg ikke forstår nok av det, men begynner å forstå at det er kommet for å bli. Lykke til med nytt hus!

    1. Takk for en svært hyggelig tilbakemelding 🙂
      Crypto er litt av et kaninhull! Jeg brukte mange år på å fordøye konseptet før jeg til slutt kapitulerte min reservasjon. Jeg er nok nå blant de mest positive, men erkjenner samtidig at dette teoretisk kan klappe sammen. Vil derfor aldri anbefalle noen å gå inn med penger de ikke tåler å tape, men har man risikokapital, så står jeg for at en allokasjon på noen prosent er rasjonelt gitt rebalansering. Jeg er nok selv noe kraftigere investert enn jeg ville anbefalt meg selv…
      Godt at du klarte deg i likviditetsskrellen i mars, lykke til med investeringene og takk igjen for tilbakemeldingen.

  5. Heisann,
    Oppdaget nettopp bloggen din og den er veldig interessant, så vil definitivt fortsette å følge:-)
    Jeg er på vei til å investere en større sum og tenkte å sette av 2,5% til bitcoin. Jeg kan veldig lite om det, så tanken på å følge dine handler på Etoro er spennende. Jeg er dog helt ukjent med Etoro også. Et spm i forbindelse med det: blir det beregnet skatt for hver handel? Dersom det blir gjort mange handler vil det jo potensielt bli en heftig skatteregning…? Eller fungerer det som en aksjesparekonto der man kun betaler skatt når et beløp tas ut?

    1. Hei,
      Takk for det 🙂
      eToro er som vanlig aksje og fondskonto. Du skatter av gevinst og får fradrag for tap per transaksjon. Det blir mange transaksjoner ja, men du trenger ikke føre alle opp i skattemeldingen. Du kan bare legge ved rapporten fra eToro og fylle inn gevinst/tap i et felt.
      Det er vel også lavere beskatning på råvarer og crypto i forhold til aksjer. Mener aksjer har ca 32 % og alt annet har 22 %, så ikke sikkert du kommer så galt ut fra det likevel. Det blir i alle fall ingen heftig skatteregning uten en heftig gevinst, og da er vel problemet kanskje ikke så stort likevel? Dog føler jeg at jeg bør si (som alle andre når de omtaler skatt) at du må snakke med noen som kan det. Jeg opplyser her bare om min forståelse av det – og selv om jeg mener at jeg har rett, så kan jeg ta feil.

      1. Hei og takk for svar:-) Da blir det i alle fall litt enklere. Og enig, skatt betyr gevinst, det er bare deilig å slippe skatteregninger på midler man har «låst fast»:-) Har full forståelse for at du ikke er ekspert på skatt, da tror jeg du hadde hatt et kjedelig liv;-)
        Mvh,
        Marius

Comments are closed.