Det har vært noen vanskelige uker på børsene verden over. S&P-500 har i skrivende stund korrigert ca. 14 % fra toppen, og OSEBX ca. 15,5 %. Oljeprisen faller bratt på både fakta og bekymring. Vi er åpenbart inne i en korreksjon, men jeg tror det vil bli mye verre!

Det er fortsatt usikkerhet rundt coronavirusets spredning og dødelighet. Folkehelseinstituttet antar et reproduksjonstall, R0, på mellom 2 og 3 (hvor mange hver enkelt vil smitte) og en dødelighet på under 1 %. Til sammenligning har influensa en R0 på 1,3 og en dødelighet på 0,1 %. Altså er spredningsegenskapene kanskje dobbelt så sterk og dødeligheten 10 ganger så stor sammenlignet med en ordinær influensa. Når man også vet at influensa vinteren 2017 – 2018 tok 80.000 liv i USA alene, da skjønner man at medienes dekning av viruset slett ikke kan betegnes som hysterisk eller sensasjonell.

FHI markerer seg som langt mer optimistiske hva dødelighet angår enn en del andre aktører. Det er flere studier som operer med en dødelighet på over 3 %, men jeg tror virkelig FHI er nærmere sannheten enn de som operer med 3 %. Hvis man tar antall døde dele på antall konfirmerte smittede ender man riktignok opp med en dødelighet på 3,4 %, men jeg tror det er store mørketall på antall smittede. Vi tester altfor få, noe som åpenbart ikke er bra med hensyn til spredningen av viruset, men det betyr også at nevneren i brøken er lavere enn virkeligheten. Det FHI implisitt sier er at det er 3,4 ganger så mange som har viruset globalt sammenlignet med antall konfirmerte smittede.   

Ingen vet noen ting sikkert, meg inkludert. Det betyr likevel ikke at alt er like sannsynlig! Det er utfall som er mindre trolige enn andre. F.eks. er det svært lite trolig at flybransjen vil oppleve en boom i kommende måneder. Det samme kan man nesten helt sikkert si om alle arrangementer, hoteller og parker. Flyreiser og besøk til Disneyland vil neppe slå gamle rekorder og butikkene vil trolig få enda større konkurranse fra netthandelen sammenlignet med før utbruddet. Frykt i befolkningen vil føre til mindre generell etterspørsel, sykdom og karantene vil føre til lavere produksjon og potensielt brutte forsyningskjeder.

Kina tok i bruk ekstreme tiltak for å få bukt med spredningen. Kostnaden for økonomien vil vi snart se rekkeviddene av. Det ryktes om nullvekst for 2020, noe som i så fall ville vært ekstremt tatt i betraktning en opprinnelig ventet vekst på ca. 6 %.

Jeg vet ikke hva som vil skje, men jeg klarer ikke å se optimistisk på dette. Markedet er fortsatt høyt verdsatt på inntjeninger fra før viruset begynte å herje. Det er klart inntjeningene vil falle i mange næringer.

Liten dagbok

Jeg tror det er hensiktsmessig å reflektere en god del ekstra i krisetider som dette. Min tro, er at sannheten åpenbares best i kriser. Volatilitet kan sies å være forskjellen i din oppfatning av virkeligheten sammenlignet med den virkelige virkeligheten. Det at volatiliteten nå har tatt seg kraftig opp impliserer at markedet ikke klarer å prise situasjonen. I et slikt miljø er mulighetene store for både tap og gevinst.

I dagboken nedenfor er det gitt en ufiltrert skildring av mitt tanke- og følelsesliv de siste to ukene. Den kan være både usjarmerende og usympatisk, men den er i det minste sann. Teksten er langt mindre gjennomarbeidet enn et normalt blogginnlegg.

Torsdag 20.02.2020

Tar en langhelg og kjører opp på fjellet for å gå på ski sammen med familien. Jeg mener at teknologisektoren har gått fryktelig høyt og selger hele VGT gevinsten for å rebalansere boliglånsporteføljen (den er foreløpig ikke presentert på bloggen eller Shareville).

Fredag 21.02.2020

Jeg er mest opptatt av hytteliv, men leser litt artikler på telefonen. Begynner å bli alvorlig bekymret for corona-situasjonen, men velger å avvente å handle inntil mandagen. Ferie er ferie!

Søndag kveld 23.02.2020

Bestemmer meg for å redusere risikoen i porteføljen. Jeg leser meg opp på viruset og ser også at Eivind Berg har solgt seg ut. Det gjør meg faktisk en god del mer stresset, for inntrykket mitt av ham har hele tiden vært at han er long only uansett hva. Jeg lurer på om alle har skjønt dette, og at jeg er for sent ute. Vurderer at den mest volatile aksjen må selges sammen med halve fondsbeholdningen. Jeg tror det vil smelle hardt ned, men er likevel usikker på hva som er rett å gjøre.

Jeg vurderer å selge alt, men beslutter å oppnå en nokså risikonøytral portefølje ved hjelp av short posisjoner. Det tar lang tid å både kjøpe og selge fond. Med raske short posisjoner kan jeg styre risikoen mer aktivt. Jeg forventer et svært volatilt marked.

Mandag 24.02.2020

Jeg setter en umiddelbar short med OBXEXDBEAR på kurs 28,15kr etter å ha solgt Elkem for 21,62kr. Jeg kjøper også en S&P minifutures short. OSEBX faller over 4 %, men min portefølje klarer seg greit. Jeg har gull og litt short som hedge. Det bremser fallet vesentlig.

Min portefølje faller kun 1,28 %, OSEBX faller 4,09 % og S&P 3,35 %.

Tirsdag 25.02.2020

Mitt faste månedlige spareinnskudd ankommer Nordnetkontoen og det ene fondssalget går igjennom. Jeg øker shorten via OBXEXDBEAR med nesten det dobbelte (kurs 29,625) og øker litt i minifuture shorten. Utpå kvelden stusser jeg over fallet i gullprisen på 1,47 %, men kommer etter hvert på at jeg har en blogg. Velger å sende følgende tweetstorm:

Det er ca. 10 mnd. siden jeg gjorde drastiske endringer i min da «long only» portefølje. Jeg la til 10 % gull, 5 % crypto, 15 % long-short fond og 5 % mini-futures. Jeg argumenterte da for at dette ville redusere porteføljens samlede volatilitet. Det har også vært tilfelle! /1

Disse endringene var strategiske, men jeg har også tidvis utført taktiske manøvrer i et forsøk på å smette unna ulike skjær i markedssjøen. Noen av dem har vært vellykkede, andre ikke – men de har alle bidratt til en tryggere portefølje. /2

Mandag morgen solgte jeg 45 % av long fonda samt Elkem og kjøpte OBX short. På ettermiddagen kjøpte jeg en 6x S&P-500 short og solgte også ca. 45 % av fonda. Cash er på vei. /3

Eksponeringsvektet ser nå porteføljen min slik ut:

  • 27,4 % – Long only
  • 12,3 % – Long/short fond
  • 21,1 % – Short
  • 26,7 % – Gull
  • 4,1 % – Crypto
  • 8,3 % – Cash (på vei) /4

Jeg aner ikke om dette valget vil vise seg å være vellykket hva utfallet angår, men jeg er nokså overbevist om at min portefølje er tryggere enn alle long-only porteføljene der ute. Det handler ikke bare om prosenter, men også om å bevare kapitalen. /5

Jeg har jobbet hardt for porteføljen – og aksepterer ikke et stort tap som strengt talt er unngåelig. Jeg er med min portefølje nå ca. markedsnøytral, noe som strengt talt oppleves godt tatt i betraktning den enorme halerisikoen knyttet til en mulig global pandemi. /6

Jeg hevder ikke at jeg er smart. Jeg vet at de færreste som forsøker å time markedet oppnår hva de søker. Spørsmålet er, hva er det verste som kan skje med denne allokeringen? Markedet kan snu opp – og jeg kan gå glipp av oppgangen. På den annen side – markedet kan krakke! /7

Porteføljen min faller 1,68 % i løpet av dagen mens OSEBX kun faller 0,38 % og S&P 3,03 %.

Onsdag 26.02.2020

Jeg er stresset, frustrert og irritert over at fondssalgene har tatt så lang tid! Jeg er i ferd med å miste fatningen. Humøret blir dårligere, jeg ser at jeg har tapt mange ti-talls tusen!

Porteføljen faller 1,13 %, OSEBX 0,96 % og S&P 0,38 %.

Torsdag 27.02.2020

Jeg realiserer en gevinst i S&P shorten i frykt for at markedet brått skal sparke oppover på forventning om stimulanser fra sentralbank og/eller myndighetene. Det er på en S&P kurs på ca. 3050.

Porteføljen stiger 0,28 %, OSEBX faller 4,88 % og S&P faller 4,42 %.

Fredag 28.02.2020

Jeg selger halvparten av OBXEXDBEAR (kurs 33,16kr) i samme frykt som beskrevet over. Endelig kommer de siste pengene fra fondssalget på konto. Jeg blir brutalt sjokkert av et fall i gullprisen på 3,59 %. Jeg har den dagen en gulleksponering på 26,7 %. Humøret bikker kritisk sone.

Porteføljen faller 1,98 %, OSEBX faller 1,53 % og S&P faller 0,82 %.

Helgen 29.02.2020 – 01.03.2020

Jeg studerer gullprisen historisk å finner at gullet ikke har fungert som en hedge på kort sikt i tider med store nedsalg. Det har trolig sammenheng med at mange taper alt, og må dermed selge alt. Gullet faller altså av likviditetsårsak. Jeg bestemmer meg for at det nok er fornuftig å ta gevinst for den korte posisjonen jeg har i gull via mini futures.

Jeg erkjenner omsider at viruskorreksjonen vil bli langt verre enn jeg først hadde trodd. Folk kommer ikke til å fly på lenge, så jeg bestemmer meg for å selge Finnair mandag morgen.

Mandag 02.03.2020

Ettersom gullet ikke kan forvente å være en veldig god hedge på kortsikt, velger jeg å selge mini futuren for så å kjøpe tilbake S&P shorten (på en S&P kurs på ca. 2900). Jeg kjøper også tilbake OBXEXDBEAR shorten (på kurs 32,00kr). Finnair blir solgt på 4,852 Euro.

S&P stiger og gullet stiger utover kvelden, men jeg har solgt mye av gullet og er short S&P! Timingen er svært uheldig, og nervene begynner å spenne seg. Jeg frykter for å ha ødelagt for meg selv.

Folk på Twitter begynner å snakke om at bunnen er nådd og latterliggjør samtidig «de som har solgt seg ut». De klassiske «buy the dip» grafene publiseres av «alle». Aksjemarkedet-går-alltid-opp-retorikken eskalerer tilsvarende en religiøs massesuggesjon.

Jeg får en fornemmelse av kvalme. Markedet fremstår hodeløst. Likviditet strømmer inn i aksjemarkedet – og jeg skjønner ikke at det er mulig å gjøre noe så dumt. Samtidig frykter jeg at kursene vil gå opp selv om realiteten er bekmørk. Sannheten åpenbares først til de uforberedte via volatilitet – og når volatilitet er blitt undertrykt av sentralbankene helt siden finanskrisen, så kan det kanskje vedvare slik noen år til? Verdi har jo ikke spilt noen rolle på mange år og Tesla har nylig gått mangegangeren. Sannheten undertrykkes sammen med volatiliteten. Hvor lenge vil dette pågå?

Porteføljen faller 0,22 %, OSEBX stiger 0,43 % og S&P stiger 4,6 %.

Tirsdag 03.03.2020

Min tillitt til at markedet vil prise situasjonen riktig har de siste dagene vært sterkt fallende. OSEBX stiger etter rally i USA og FED kutter «overraskende» renta med 0,5 %. Twitter er hakket mer tåpelig enn dagen før og jeg responderer på euforien i frykt for å tape for mye på shorten. Jeg selger 40 % av S&P mini-future shorten med et tap på ca. 20 %. I ettertid ser jeg at det salget markerte toppen i antall «buy the dip»-tweets og – merkelig nok, toppen i S&P-kursen også. S&P faller utover kvelden da det blir åpenbart for flere at et FED kutt på 0,5 % faktisk betyr at det ikke bare er «preppere» og konspirasjonsteoretikere som frykter situasjonen. Jeg er fortsatt over 40 % short markedet.

Porteføljen faller 0,73 %, OSEBX stiger 3,04 % og S&P faller 2,81 %.

Onsdag 04.03.2020

Selv om den delvise stengningen av shorten var på et uheldig tidspunkt føler jeg en slags ro rundt handelen. Jeg er ikke bitter, ei heller frustrert. Jeg tror jeg har gjort det rette, selv om jeg samtidig tror markedet skal hardt ned. Jeg er overbevist om at det er tid for å redusere risikoen, ikke øke den. Det går begge veier. Jeg er fortsatt netto short, men i nokså liten grad.

Porteføljen faller 0,28 %, OSEBX faller 0,07 % og S&P stiger 4,22 %.

Torsdag 05.03.2020

Porteføljen stiger 1,12 %, OSEBX faller 2,34 % og S&P faller 3,39 %.

Fredag 06.03.2020

Oljeprisen faller åpenbart på redusert etterspørsel og OPEC vurderer kutt. Flere oljeeksperter påpeker at et kutt ikke vil være nok, noe som også var tilfelle sommeren 2014. Den gangen bestemte OPEC seg for å oversvømme markedet med olje i et forsøk på å skvise ut skiferoljeprodusentene. Det ser ut til at OPEC vil gjøre det samme igjen nå, for de valgte å la være og kutte. Resultatet var at oljen falt over 10 % på fredagen. Forrige gang dette hendte falt oljeprisen fra om lag 80 dollar fatet i juni 2014 til under 30 dollar fatet i løpet av januar 2016.

Porteføljen stiger 1,04 %, OSEBX faller 4,43 % og S&P faller 1,71 %.

Helgen 07.03.2020 – 08.03.2020

Spredningen brer om seg. Det viser seg at nordmenn håndterer dette dårligere enn de fleste og oljen skal trolig massivt ned til uka. Jeg sitter på Equinor og en del Russland-eksponering, men tror jeg vil holde de kortene på hånda. Shorten dekker trolig over tapet fra samtlige long-posisjoner, olje inkludert.

Porteføljen ser nå omtrent slik ut:

  • 26,8 % – Long only
  • 12,5 % – Long/short fond
  • 41,1 % – Short
  • 9,3 % – Gull
  • 4,3 % – Crypto
  • 6,0 % – Cash

Hva bringer fremtiden?

Jeg har lenge betraktet tiden som et tre med mange grener. Nåtiden er et punkt på ei slik gren og hvert valg vi tar påvirker hvilken gren nåtiden velger for sin fremtid. Jeg pleier å forestille meg noen få alternative fremtider og allokere en risikojustert intuisjon i forhold til hver enkelt grens sannsynlighet. Når man tenker slik, blir det ikke riktig å bare tenke på hva som er mest sannsynlig, men også hva som kan skje. Noen grener er uakseptable, derfor forsøker jeg å besitte en risiko som er kompatibel med uakseptable fremtider.

Jeg vil ikke plage dere med mine dystopiske fremtidsidéer, men jeg besitter noen slike – og noen riktig gode. Porteføljen er et uttrykk for disse mulige fremtidene. Vi går nå inn i en tid der utfallsrommet er større enn på lenge. Mitt fokus er derfor å bevare kapitalen fremfor å søke avkastning for den.

4 Replies to “Korreksjon og korreksjonsdagbok

  1. Interessant lesning. Om ikke annet, så ser jeg at en stor fordel med min egen strategi er at den er langt mindre stressende enn din. 🙂

    Jeg har et totalt avslappet forhold til svingningene i markedet, og prioriterer forventet høy avkastning framfor det å bevare kapitalen på kort sikt. Min erfaring er at kriser av ymse slag oppleves som langt verre når man står midt oppi dem (noe som forsterkes av at man fort havner i en situasjon der bekreftelsestendensen filtrerer ut hvilke nyheter og fakta man velger å fokusere på) enn de viser seg å være i ettertid. Så kan det selvsagt bli slik at coronaviruset utvikler seg til å bli noe langt verre, og få langt større konsekvenser, enn alle andre hendelser som har skjedd i min levetid, men jeg klarer ikke helt å se at det vil være det mest rasjonelle å forutsette det slik situasjonen er akkurat nå.

  2. Hehe!
    Folk er forskjellige. Jeg er ikke en person som kan sitte å se på at verdiene smuldrer opp, om enn midlertidig. Aktivitet gir for mange høyere puls enn passivitet, men i mitt tilfelle er jeg slett ikke sikker på om det er tilfelle.
    Jeg tenker nok nå helt annerledes enn deg. Jeg tenker risk/reward fra dag til dag, ikke «hva blir Corona om 1 år» – det er umulig å vite og derfor ikke relevant. Jeg mener det er langt bedre å tenke risk/reward i det korte bildet. Markedet var euforisk før det smalt. Alt for mye dritt lå i forkant – og vi var på all time high med verdsettelse tilsvarende skyfri himmel. Slik jeg leste stjernene, var himmelen slett ikke uten faresignaler…
    Nå vurderer jeg situasjonen daglig. På langsikt vil jeg returnere til langsiktig passivitet. Jeg vil ikke holde på sånn som dette i et normalt marked. Jeg har kommet frem til at en dynamisk short-andel er mest kompatibel med min personlighet under et krakk / bearmarket. Når verden returnerer til normalen, vil også porteføljen min gjøre det.

    For øvrig helt enig i at man lett kan la seg styre av bekreftelsestendensen. Det er en av grunnene til at jeg har en dynamisk short i tillegg til langsiktig aksjeeksponering. Jeg prøver i det lengste å ikke la meg besette av idéer eller scenarier. Jeg har en veldig åpen personlighet, noe som kanskje er en fordel når verden endres raskt. Ulempen med det er kanskje at jeg i lange bull-markeder ikke evner å sitte helt stille. Jeg analyserer for mye, for raskt. Det er jo noe man kan se på porteføljen min også. Jeg har handlet mer enn jeg burde de siste fem årene – noe som har kostet i form av avkastning, men har gitt en gevinst hvis man justerer for risiko.
    På langsikt kan som sagt alt skje, men nå – de neste ukene, tror jeg det kan bli stygt for long only porteføljer. Tar jeg feil – så håper jeg at jeg klarer å kverke shorten raskt.

  3. Dette er utrolig spennende , lærerikt og interessant å lese.
    Hvordan ser tingene ut for deg pdd?
    Markedet har jo falt kraftig!

    Jeg sitter på 6 fond med nedgang på 15-25%
    Landkreditt sine utbytte fond var lenge sterke , men kollapset totalt denne uken med 20 og 25% ned.
    Eller har jeg DnB Global Indeks , First Nordisk Eiendom og BGF Next Generation Technology som ligger på ca 14-15% ned.

    Nå er jeg long (minst 5 år) , så er ikke veldig bekymret.
    Men har lært en hel del av dette fallet.
    Nesten gang jeg får cash , kjøper jeg meg nok en ETF som jeg kan bruke stop/loss på og når markedet da går videre ned kan jeg bruke den kapitalen til å kjøpe meg inn billig her og der.

    Men stor skryt til deg , har fulgt nøye med på hva du har foretatt deg i disse dager og det er imponerende.

    1. Takk for det AllanWold.
      Min edge har vært at jeg har sett dette komme tidlig. Jeg har sett for meg stengte skoler og bedrifter i flere uker. Jeg oppfattet da markedet som tåpelig naivt, men turte ikke shorte for mye av frykt for at markedet bare skulle bli enda mer irrasjonelt. Nå er katta ute av sekken. Alle vet det samme som meg og markedet har korrigert ned. Vet ærlig talt ikke hva fremtiden bringer og har heller ikke en veldig sterk intuisjon vedrørende det.

      Jeg solgte alle shorter (bortsett fra en liten føler) i går kl 9 og startet da å kjøpe tilbake aksjer. Mulig det vil vise seg å være feil. Hvis helgen utvikler seg nokså greit, så vil nok OSEBX åpne kraftig opp på mandag grunnet rallyet i USA på fredag. Jeg tror jeg da vil kjøpe tilbake shortene, rett og slett for å redusere risikoen igjen. Jeg mener en 9% oppgang i USA rett før sykehusene blir stappfulle er nokså ubegrunnet.

      Det er fryktelig vanskelig å vite, så da fokuserer jeg heller på å holde risikoen i porteføljen innenfor min egen toleranseevne. Risikoen er dog svært dynamisk tatt i betraktning det voldsomt volatile markedet, noe som har gjort meg fryktelig sliten. Jeg tror nok jeg vil forfatte et oppfølgingsinnlegg denne helgen, eller den neste. Vi får se.

      Ettersom denne krisen er svært deflatorisk og det blir brukt mye penger over statsbudsjettene og utført massive sentralbanktiltak, frykter jeg at vi kan få et inflasjonssjokk litt lengre frem i tid. Dette er jeg åpenbart ikke sikker på, men antar at jeg vil øke gullbeholdningen som en hedge mot mulig inflasjon.

Comments are closed.