Overordnet sparte jeg 53 % av lønna og gav bort 5 % til filantropiske prosjekter. Målet ble altså nådd med et nødskrik, primært ved at vi «ferierte» svært billig i Norge. Inflasjonen har virkelig vært merkbar for meg og min familie. Særlig strøm, rente, mat og materialkostnader har bitt oss hardt!

Nyttårsrefleksjon

Jeg nærmer meg en alder av 40, dog liker jeg sjeldent å snakke om det. Likevel slår tanken meg at kanskje alderen, eller erfaringene mine, farger min forståelse av virkeligheten? For nok en gang vil jeg skrive at året 2022 var et annerledes år, noe jeg har skrevet hvert år siden 2020. Året har vært preget av enda mer kollektivistiske strømninger enn tidligere. Enda mer av «oss og dem», dypere og bredere løgner, sterkere fortrenging av sannhet og enda mer splid og dissonans på samfunnsnivå.

Mine verdier har aldri i min levetid hatt momentum, men de har heller aldri i min levetid blitt så sterkt motarbeidet eller foraktet som i dag. Tidene forandrer seg, men vi gjør klokt i å erkjenne at tiden slett ikke bare er lineær slik Vestlig historieforståelse har for tradisjon og presentere den. Det er absolutt en syklisk tendens i historien, ikke minst knyttet til verdier som individualisme VS kollektivisme, frihet VS trygghet, Gud VS stat, dyd VS hedonisme og langsiktighet VS kortsiktighet osv. Selv er min preferanse, individualisme, frihet, Gud, dyd og langsiktighet, noe som åpenbart er det motsatte av hva samfunnet – slik jeg tolker det, prefererer i dag. Jeg ser på det som et problem. Ikke av egoistiske grunner først og fremst, men av hensyn til historiens gang. Vi er på vei mot et totalitært samfunn, og vi vet hva det kan bety, for det har skjedd før, mange ganger før – og det har til gode å ende med noe annet enn grusomhet! For ordens skyld bør jeg nevne at jeg ikke her kritiserer Norge eksplisitt. Dette er kritikk av Vesten generelt.

Årets refleksjon tar oss med til dissonansen som følge av de myndighets påførte nedstengingene, bruddet på verdikjedene og inflasjonen som fulgte. Ettersom refleksjonen ble langt lengre enn jeg forestilte meg da jeg begynte å skrive, har jeg valgt å skille den ut i et eget innlegg.

Mine porteføljer

Skatten på aksjer og aksjegevinst har nå blitt så stor at jeg har midlertidig sluttet å spare i aktiva klassen. Isteden har jeg investert i en del andre aktivaklasser, der eiendom er den desidert viktigste. Jeg vil i det følgende skrive litt om de ulike porteføljene og deres utvikling.

Eiendomsporteføljen

Jeg og min far har kjøpt oss en enebolig som vi utvider i grunnflate, graver ut kjeller samt bygger arker på loft. Vi gjør mye selv, og jeg får trolig bedre betalt der enn ved å jobbe enda flere
overtidstimer hos arbeidsgiveren min – skatten tatt i betraktning. Det aller meste av årets sparing har derfor gått inn der. Jeg forventer å selge objektet neste sommer, men utelukker ikke at det kan dra ut noe lengre i tid. Huset får tre fulle etasjer inkludert kjeller som delvis selvstendig enhet.

Huset i ferdig tilstand med tilbygg sørover, nye balkonger og arker.
Huset sett fra vest mot øst. Kun delen av bygget vist med rødt er eksisterende. Resten er tillbygg/nytt.

Planen på sikt er å bygge om egen bolig slik at jeg kan få på plass en utleiedel. Ettersom det er en skattefri inntekt, så er den langt mer verdt enn aksjeutbytte. Det er derfor noe jeg vil prioritere, men jeg er usikker på tidspunkt. Først må jeg gjøre ferdig og selge dagens pågående prosjekt. Jeg forventer at likviditetstilførselen fra det salget vil dekke ca. to tredjedeler av egen oppussing.

Mitt hus er nokså kaldt om vinteren. Det er som nevnt tidligere i bloggen svært gammelt og krever mye energi for å holde varmt. Det lå i kortene da vi kjøpte det at huset måtte pusses opp. Jeg ser for meg en kostnadsramme med oppussing og utbygging av eget hus på 3-4 millioner kroner. Tanken er å gjøre mye selv der også, men jeg trenger fagfolk til mye.

Jeg er dog delvis fagmann selv. Jeg arbeidet på byggeplass hver sommer siden jeg var ganske ung, og deretter seks år mellom videregående og høyere utdanning. Det er nå tolv år siden sist jeg bygget noe annet enn IKEA produkter, noe som selvsagt merkes både ved redusert selvsikkerhet og redusert snekkerkondis. Jeg har typisk snekret i de helgene jeg har hatt tilgjengelig, og gjort ordinært ingeniørarbeid i ukedagene. Jeg tror 2022 blir personlig rekord i antall arbeidstimer, særlig om man medtar tid brukt på forvaltning av eToro porteføljen, crypto-bottene, crypto-miningen, alternative investeringer og Nordnet porteføljen.

eToro porteføljen

Jeg er tilfreds med at jeg har klart å oppnå 70 copy-traders på eToro. Disse individene repliserer automatisk mine trades, og oppnår dermed også automatisk mine resultater. På eToro kan man kopiere flere flinke tradere og investorer, og dermed få en diversifisert portefølje av aktive investorer.

Hvis jeg tilfredsstiller en håndfull kriterier, mottar jeg en liten månedlig sum av eToro. Det er selvsagt gøy, men langt fra noen game-changer. Beløpet er nokså beskjedent, men jeg finner stor glede i at det faktisk er noe å tjene ved å trade for meg selv og andre.

Kort sagt har min strategi vært svært dynamisk. I utgangspunktet har jeg hatt en 50-50 tilnærming til risiko. Typisk 50 % allokert til nokså risikable aktiva, med konstant rebalansering til de 50 % defensive. Når det ble klart at verdensøkonomien skulle inn i en resesjon, endret jeg porteføljen drastisk. Per nå er jeg short Nasdaq, Russel 2000, forbruksvarer, teknologi, søppel obligasjoner, Taiwan og Tyskland. Jeg er typisk long energi, gull, sølv og market makers. For komplett oversikt, se gjerne eToro profilen min her, eller se årsrapporten for eToro porteføljen her.

Resultatet har også vært godt. For året er jeg ned ca. 3 %. Jeg har holdt på siden slutten av 2019, og har en helt ekstrem avkastning å vise til. I 2020 hadde jeg 189 % og i 2021 43 %. Mye av den avkastningen fikk jeg fra første generasjon av mine crypto botter. Disse tradet, eller egentlig gav meg et signal om å trade, ulike crypto aktiva basert på tekniske parametere som trend og volatilitet. Jeg har siden oppdatert bottene, men ennå ikke iverksatt dem på eToro. Delvis grunnet mitt dystre makrobilde og lave forventning til crypto i nær fremtid.

eToro porteføljens avkastning.

Crypto miningen

Etter at Ethereum gikk proof of stake i midten av september 2022, så har inntjeningen vært tilnærmet null. Dog genererer miningen sårt tiltrengt varme, og er dermed tidsstyrt til å kjøre når strømprisen er relativt lav. Morsomt nok brukes datakraften nå kun for å holde min gamle kalde bolig, beboelig!

Jeg forventer ikke at denne aktiviteten vil vedvare med mindre proof of work returnerer, noe jeg absolutt ikke forventer. Dog har aktiviteten vært både lønnsom og gøyal. Jeg angrer slett ikke på at jeg i 2017 startet med dette. Det er dessuten utelukkende miningaktiviteten som finansierte den nye crypto-bot-porteføljen!

Crypto-bottene

Jeg har backtestet en hel haug med strategier til ulike crypto aktiva, og ved hjelp av en god venn, programmert resultatet samt knyttet det hele opp mot en crypto børs. Jeg har nå ca. 50 botter som trader crypto døgnet rundt.

Når markedet stiger, gjør disse det godt. Når markedet faller, går disse bottene ut, men når markedet går sidelengs, kan de gå inn og ut og dermed tape relativt til underliggende både på grunn av kurtasje og kjøp salg på uheldige tidspunkt. Backtestene viser typisk at en tredjedel av tradene blir vellykket, og at tapene er langt lavere enn gevinstene. Hvis fremtiden ligner litt på fortiden, så vil disse bottene gjøre meg rik innen ti år!

Grønn er daglig balanse for bottene, rød er benchmarken Bitcoin.

Enn så lenge har de dog gjort meg alt annet enn det. Jeg har tapt totalt sett, men langt mindre enn markedet generelt. Jeg forholder meg forsiktig optimist, og håper selvsagt alt arbeidet omsider vil materialiseres i reell gevinst. For at det skal skje, må crypto markedet snu opp! Jeg vil aldri tjene penger på dette med mindre vi får en reell oppgang. Styrken i algoritmene, er at de dodger store fall og kaster seg på oppganger. Du kan se av grafen, at den momentumstrategien har fungert dempende på nedgangen som har vært i år. Jeg syntes også det er positivt å se at de oppgangene som har kommet, har bidratt til at min crypto-bot-portefølje har eksplodert opp relativt til Bitcoin. Problemet er at oppgangen har blitt så brått avbrutt at algoritmen ikke har oppfattet signalet før tapet har blitt for stort.

Nordnet porteføljen

Jeg pleide å kalle denne porteføljen for Frihetsfondet, men ettersom skatten har økt fra 22 % / 27 % (avhengig av kontotype) for få år siden til 37,84 % i 2023, blir navnet parodisk. Inflasjonen har mer enn spist opp avkastningen til de fleste. Det er dessuten skatt på nominell gevinst, ikke på reell! La oss se litt på dette.

Jeg har en samlet avkastning på 107 % siden Nordnet porteføljens oppstart i november 2015. Tatt i betraktning at boligprisene i samme tidsrom har steget med ca. 50 %, prisen på egg, kylling og biff er opp over 100 % og melk over 70 %. Altså har prisen på husly og vanlige matvarer tilnærmet “avkastningen” til min portefølje, og jeg skal betale skatt! Det er intet annet enn foraktelig! Jeg har nesten ingen avkastning målt i reell kjøpekraft, men jeg skal betale basert på tøysetallene den nominelle avkastingen antyder!

Nordnet porteføljen fra første investerte krone i slutten av 2015 til i dag.

Inntil dette adresseres, vil jeg kun reinvestere allerede bundet pengeverdi. Jeg vil ikke allokere mer av min energitid til dette!

Årets avkastning, eller mangel på sådan, bærer preg av årets volatilitet. Jeg har hatt nokså rett på makro nivå, men har feilet på timingen flere ganger. Ettersom inflasjonen er så høy som den er, og norske krona har falt så mye som den har gjort, så er dessuten avkastningen i kroner fryktelig mye verre enn den nominelle verdien antyder. Sannheten er at jeg trolig har tapt langt over 20 % i 2022!

Årets nest største tabbe var kjøpet av russisk indeksfond rett før invasjonen av Ukraina. Den tabben kostet Nordnet porteføljen ca. 3 %. Jeg så ikke for meg en storstilt invasjon, kun en annektering av provinsene med overveldende støtte til Russland. Ettersom disse provinsene hadde vært i en lengre borgerkrigslignende situasjon og Ukraina ikke evnet å kontrollere området overhodet, anså jeg heller ikke en slik annektering som mer urimelig enn ordinære vestlige “intervensjoner”. På et vis ble alt langt drøyere enn jeg hadde forestilt meg. Både krigen og ikke minst sanksjonene. Jeg trodde ikke Vesten ville «kanselere» Russlands dollar-reserve, ei heller sprenge Tysk-Russisk infrastruktur (nei, jeg tror IKKE Putin gjorde det!). I det hele tatt vurderte jeg situasjonen feil, og endte opp med et tap som trolig blir permanent.

Denne hendelsen har satt en støkk i meg også vedrørende Kina. Forholdet Kina – Vesten er på vaklende fot, og jeg frykter sanksjonene mot Russland har etterlatt en global skepsis mot Vesten og dollaren. Dette spiller seg fortsatt ut, og jeg tror både, India, Kina, Brasil, Russland, Tyrkia, Saudi-Arabia, Iran m.fl. vil konsolidere sine ressurser og danne institusjoner og innbyrdes handelsavtaler for å unngå Vestlig dominans og potensielle «kanselering». Åpenbart er dette noe jeg ikke kan vite, men det fremstår som en risiko for permanent tap å investere i enkelte av disse landene nå!

Årets største tabbe var tapet som følge av bear market rallyet i sommer. Porteføljen min falt fra +7,12 % til -6,25 % i løpet av sommeren! Hadde jeg evnet å begrense dette tapet, ville porteføljen åpenbart klart seg langt bedre under året som helhet. Tapet var enormt også i kroner og øre. Porteføljen har med årene vokst seg stor noe som er selve årsaken til at jeg driver hedging såpass aktivt som jeg gjør. Jeg aksepterer ikke store svingninger, og denne tabben var derfor en kardinalsynd tatt i betraktning mitt mål om jevn og stabil avkastning.

For å unngå slikt i fremtiden vil jeg generelt redusere giringen ved kjøp av mini-futures og under kommende ferier unngå volatile og kortsiktige posisjoner.

Porteføljen er presentert i to dimensjoner nedenfor. Første dimensjon langs, x-aksen, representerer risiko og reaksjon ved volatilitet. Short volatilitet er typisk aktiva som taper seg i verdi ved under volatile perioder. Long volatilitet er motsatt, og hybrid er litt hverken eller, eventuelt – kommer an på.

Andre dimensjon er aktivaklasse, typisk; Verdi, Vekst, Edle metaller, Råvarer (inkl. aksjer), Alternativt og Cash.

Nordnet porteføljen 31.12.2022.

Alternative investeringer

Jeg vil ikke skrive noe eksplisitt om dette annet enn å nevne at dyre ting som holder seg i verdi ikke alltid er ansett som formuesobjekt. Tatt i betraktning økende formue- og utbytteskatt, så er det fornuftig å sylte litt verdi i ting som bevarer verdien ved inflasjon og ikke er straffbart å ekskludere i skattemeldingen. Når selv prisen av egg overskrider de fleste aksjeindekser i utvikling bør man sannelig vurdere strategi! Jeg oppbevarer for øvrig ingenting av verdi i egen bolig. Det jeg har av slikt, er gjemt unna helt andre steder og er forløpig kun småtteri sammenlignet med øvrige aktiva.

Forventing til 2023

Jeg tror som alle andre at boligprisene vil falle – i alle fall frem til sommeren. Jeg tror og at sentralbanksjefene vil fortsette å stramme til den monetære skruen. Inflasjonen er for høy, og befolkningen hater dem for det!

Narrativet i finanspressen og på Twitter har vært at de vil snu hvert øyeblikk. Jeg tror det er mer en funksjon av ønskedrøm enn sannsynlig realitet. Det som kalles «the FED put», er i stor grad årsaken til at markedene ikke har returnert til lav prising. Dagens pris i aksjemarkedet er slett ikke lav, men jeg tror den kan bli det – og jeg tror faktisk Jerome Powel ønsker å se det!

Jeg vil derfor fortsatt investere konservativt, og holde en stor andel shorter. Skulle overnevnte monetære tilstramning opphøre, må jeg selvsagt snu meg rundt å stoppe shortene å kjøpe råvarer og crypto i stedet. Jeg ser ikke på det som sannsynlig, selv om en forholdsvis dyp resesjon vil slå inn allerede i første kvartal neste år. Jeg tror, som nevnt også i den engelske eToro-rapporten, at real-BNP tallene i USA vil komme inn negativt i både første og andre kvartal, noe som kvalifiserer til resesjon. Dog forventer jeg at Biden vil bøye virkeligheten slik han gjorde med de negative real-BNP-tallene i Q1 og Q2 i år.

Målet for 2023 er å spare 52,5 % av lønna, gi bort 5 % og trene, lese samt foredle min sjel slik at den blir best mulig! Hardt arbeid og harde aktiva (gull) vil trolig stå seg som det beste middelet mot inflasjon – på sikt.

Porteføljene oppsummert

Jeg må nesten beklage min noe negative holdning i dette, og øvrige nylige innlegg. Alt er ikke mørkt, men når de som arbeider hardt for fremtidig avkastning opplever å bli dolket i ryggen av myndighetene igjen og igjen, da påvirker man sannelig også deres motivasjon og stå på vilje. Dere som leser dette, dere er de positive typene som tror på mye av det samme som meg. Blant annet at man høster som man sår. Dog er det de blant oss som er villig til å gå ekstremt langt for å realisere en annen virkelighet. At de som sår, høster under pisken av statlig tvang og predatorisk skatt til vinning for dem som hviler seg, eller “administrerer”, utenfor arbeidets tukt.

Til tross for dette har jeg klart å øke verdien av familieformuen. Jeg har nylig nådd noe jeg vil kalle en viktig milepel. Jeg har ervervet en netto formue fratrukket primærbolig og gjeld.

Grafen viser min egenkapital fratrukket all gjeld. Smellen ned høsten 2020 skyldes kjøp av større og dyrere bolig.

Det er viktig å gi seg selv en klapp på skulderen når negativiteten stormer som verst. Årets refleksjon er dyster. Mitt mål er dog å bidra til alt annet enn en dyster fremtid. Jeg ønsker frihet, ansvar og privat eiendomsrett – for alle! Dagens system inneholder ingen av delene, minst av alt privat eiendomsrett – og skal man ha håp om forbedring, må man faktisk snakke om det!

For øvrig er jeg takknemlig til dere som leser og deler på Twitter og Shareville. Riktig godt nyttår til dere alle og lykke til med deres bedrifter og planer for fremtiden. Jeg heier på dere!